Het
is een beetje ironisch dat Zuid-Afrika als wijnland tot de 'nieuwe wereld'
wordt gerekend want er wordt reeds 360 jaar wijn gemaakt. Natuurlijk is het wel
zo dat er in de laatste 33 jaar (sinds het afschaffen van de 'apartheid' in
1990) meer gebeurd en geëvolueerd is dan in de 340 jaar ervoor! En die evolutie
is nog niet ten einde, ook in de 10 laatste jaar is er nog veel geëvolueerd en
zijn er veel heel goede, jonge wijnbouwers bij gekomen. Zuid-Afrikaanse wijnen
weerspiegelen het klassieke element en de traditie van de 'oude wereld' (Europa
dus), maar worden tevens beïnvloed door de hedendaagse stijlen van de 'nieuwe
wereld'. Een nieuwe generatie wijnproducenten maakt dankbaar gebruik van de
meest moderne wijnbouwtechnieken en trends in de wijnwereld. Zij bouwen verder
op de bestaande kennis en profiteren optimaal van het unieke terroir om
prachtige wijnen te produceren die internationaal prijzen in de wacht slepen.
Het klimaat is er nagenoeg ideaal voor de wijnbouw en de natuur is prachtig. De
Kaapprovincie, waar alle wijnbouw zich bevindt, oogt zowel weelderig als
streng. Enerzijds vredige, groene weilanden, anderzijds steile rotsen.
Zuid-Afrikaanse wijnen weerspiegelen het klassieke element en de traditie van
de 'oude wereld' (Europa dus), maar worden tevens beïnvloed door de hedendaagse
stijlen van de 'nieuwe wereld'.
Het
was professor Perold die in 1925 twee druiven kruiste, Cinsault met Pinot Noir,
en zo de nu bijna 100 jaar oude trots van Zuid-Afrika creëerde; de Pinotage
druif. Het is geen makkelijke druif voor de wijnbouwer, niet zo eenvoudig om er
een goede wijn mee te maken. Te grote opbrengst, onvoldoende rijpheid en een
gebrek aan de juiste zorg zijn de meest voorkomende redenen waarom het zou
kunnen mislopen. Maar als je met wat oudere stokken werkt en alles goed en
zorgvuldig doet, kan het heerlijke wijnen opleveren. Deze Kaapmoed is er een
mooi voorbeeld van. De neus is zeer aromatisch met zwart fruit, vanille,
zoethout, kruidigheid, en in de verte wat herfstgeur. Ook in de smaak zit alles
goed, het is een frisse, kruidige wijn, met nog tannines, voldoende zuren, en
tot slot wat zoetigheid in de mooie afdronk. Heel lekker bij geroosterd rood vlees,
pasta al ragu en kruidige gerechten, overheerlijk. Schenk hem niet te warm, op
zo'n 16 à 17 graden en dat tussen zijn eerste en derde of vierde jaar.
Inhoud: 750 ml
Kleur: Rood
Zuid-Afrika